Gebelik Döneminde Nasıl Beslenmeli?

Gebelik Döneminde Nasıl Beslenmeli?

Vücudunuz gebelik süresince sayısız fiziksel ve hormonal değişikliklerden geçer. Bu süre boyunca vücudunuza beslenme şekli, sağlığınızı ve bebeğinizi etkileyecektir. Yediğiniz yiyecek bebeğinizin temel besin kaynağıdır, bu nedenle bazı gıdaları tüketmeniz kritik önem taşır.

Gebelikte Folikasit, Kalsiyum, Demir, Çinko ve Lif

Gebelik öncesi ve gebeliğin ilk altı haftasında hiçbir besin folikasitten daha hayati değildir. Fasulye ve baklagiller, meyve suları, tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kümes hayvanları ve balık olmak üzere günlük 400 mg alabilirsiniz.

Düşük yağlı süt ürünlerinden, koyu yeşil sebzelerden ve kuvvetlendirilmiş portakal suyu ve soya ürünlerinden elde edilen 1.200 mg günlük kalsiyum dozu, bebeğinizin kemik ve diş gelişimi zirve noktasına ulaştığında ikinci ve üçüncü trimesterde önemli bir rol oynar.

Üçüncü üç ayda, kan hacmindeki yüzde 50’lik artışını desteklemek için günde 30 mg demir hedefleyin. Demir emilimini artırmak için demirden zengin yiyecekleri C vitamini kaynakları ile birleştirin.

Çinko gereksinimi, hamile kaldığınızda günde yüzde 50 miligrama yükselir.  Fıstık, tahıl ve baklagiller iyi kaynaklar olmasına rağmen, mineral en iyi et ve deniz ürünlerinden emilir.

Lif (meyveler, sebzeler ve tahıllarda bulunur) kendi sağlığınız için özellikle önemlidir. Kabızlığı azaltmaya, hemoroite yol açabilecek ortak bir hamilelik şikâyetine yardımcı olur ve tokluk hissetmenizi sağlar, günde 25 mg-35 mg arasında alabilirsiniz.