Houston Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, esnek bir elin sıcak ve soğuk arasındaki farkı algılayabilmesi için suni bir cilt geliştirdi. Suni cilt aslında, sadece bir uygulamadır; gerilebilir elektronik, sensör ve derilerin keşfi, sağlık monitörleri, tıbbi implantlar ve insan-makine arayüzleri gibi geniş bir biyomedikal cihaz yelpazesi için avantajlar sunabilen müthiş bir teknoloji buluşu olarak görülüyor.
Gerilebilir Elektronik Deri Mekanizması Nasıl Çalışıyor?
Uzatılabilen veya bükülebilen elektronik bileşenleri “gerilebilir” elektronikler olarak bilinir; yakında elektronik aletlerin, araçların, tıbbi cihazların ve diğer ürünlerin dâhili sistemlerinin güçlendirilmesi için kullanılabilir. Araştırmacılar, imalat için 3D baskıya benzer bir yaklaşımın gerilebilir elektroniklerin daha yaygın hale gelmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.
Elastomer olarak bilinen bir polimerin yüzeyine kurulabilen veya konfigüre edilebilen bir iletkene odaklanan bu mekanizma, mevcut malzemeler üzerine kurulu ve ticari üretim için ölçeklendirilebilen bir proses. Esnek kompozit yarı iletken, polidimetilsiloksan (PDMS) olarak bilinen bir silikon esaslı polimer ve elektrik akımını nakletmek için nanotelleri kullanan bir malzemeye katılaştırılmış bir solüsyon oluşturmasıyla hazırlandı.
Herhangi bir özel mekanik yapı olmaksızın gerilebilirliği sağlayan kauçuk kompozit formattaki ilk yarı iletken malzeme henüz gelişme aşamasında olsa da yakın gelecek şaşırtıcı uygulamaları öngörüyor.