Yumurta Tazeliğini Anlamak için 5 Kolay Yöntem

Yumurta Tazeliğini Anlamak için 5 Kolay Yöntem

Normal şartlarda yumurtalar, buzdolabında muhafaza edildiği takdirde, üretim tarihinden itibaren 3-4 haftaya kadar taze kalır. Yine de tazeliklerinden emin olamadığınız durumlar olabilir. İşte bu 5 kolay yöntem size “Yumurta taze mi değil mi?” söyleyecektir.

  • Su Testi: Yumurtaların taze olup olmadığını kontrol etmenin en iyi yollarından biridir. Tek yapmanız gereken bir kap içine su doldurmak ve yumurtaları yavaşça bırakmak. Yumurtalar dibe batarlarsa tazedir. Yumurtalar yüzeyde yüzüyorsa onları atmanız gerekir.
  • Işık Testi: Yumurtaları, parlak bir ışık kaynağına karşı tutun. Hava cebini yumurtanın yuvarlak tarafında görebilirsiniz; bu hava cebi 3,5 mm’den daha ince ise, yumurtalar tazedir ve yenebilir ancak, hava cebi büyükse muhtemelen yumurta taze değildir.
  • Koklama Testi: Küf kokusu olup olmadığını kontrol etmek için yumurtayı koklamak hassas bir burun gerektirebilir, emin değilseniz yumurtayı bir tabağa kırıp koklayın. Rahatsız edici bir kokusu varsa, yumurtayı atın.
  • Sallama Testi: Yumurtayı kulağınıza yakın tutun ve sallayın. Hiçbir şey duymazsanız, yumurta tazedir ve tüketebilirsiniz. Ses ve yumurta içinde hareket eden bir şey hissederseniz, taze değildir.
  • Görsel Muayene: Yumurtanın taze olup olmadığını öğrenmenin en klasik yolu, gözle yumurta sarısının şeklini kontrol etmektir. Eski bir yumurtanın sarısı yayılır, ancak taze bir yumurtanın sarısı kubbe şeklini koruyacaktır.