Hamilelik döneminde anne adayları çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Bunlardan biri olan şeker hastalığı, kimi gebelerde gebelikten önce vardır, kimilerinde ise gebelikle birlikte ortaya çıkar. Hamilelik dönemi şeker hastalığı; mutlaka tedavi edilmeli ve hastanın şekeri kontrol altında tutulmalıdır.
Şeker hastalığı yani diyabet; pankreastan insülinin az salınması sebebiyle oluşan bir hastalıktır. Kontrol altında tutulduğu sürece hastanın hamile kalması için bir engel yoktur. Hamilelik sırasında sürekli kontrol altında tutulmalı ve beslenmesine büyük özen göstermelidir.
Şeker Hastalığının Gebelikte Ortaya Çıkarabileceği Sorunlar
Şekerin yüksek düzeyde olması, bebeğin irileşmesine sebep olabilir. İri bebeklerde normal doğumda sorun yaşanabiliyor. Bu sebeple sezaryen gerekme olasılığı yükselir.
Şeker hastası olan hamilelerde; hamilelik süresinde yüksek tansiyon da oluşabilir.
Diyabet olan anne adaylarının bebeklerinde solunum sıkıntısı meydana gelebilir.
Diyabetik Anne Adayları Neler Yapmalı
Gebelik sırasında ilaç tedavisinin yerine insülin tedavisine geçilmeli ve insülin kullanırken öğün atlanmamalıdır. Folik asit kullanılmalıdır.
Şeker hastalığında yara iyileşmesi çok zor olduğu için anne adaylarının mecbur kalmadıkça sezaryen doğumdan kaçınması gerekiyor.
En önemli nokta; beslenmeye dikkat etmek ve aşırı kilo almamaktır. Tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Diyabetik anne adayları yeterli uyumaya dikkat etmeli, düzenli olarak egzersiz yapmalıdır. Aslında saydıklarımızın hepsinin normal hamilelerin ve hatta tüm insanların dikkat etmesi gereken noktalar olduğu görülüyor.