Serbest Avukat Nedir?

Serbest Avukat Nedir?

Her dönemin popüler mesleklerinden biri olan avukatlık aynı zamanda en zor meslekler arasında da yer alıyor. Avukat olabilmek için öncelikle üniversitelerin hukuk fakültesinden mezun olmak gerekir. Sonrasında avukatlık stajının yapılmış olması ve baroya da kayıt yapılmış olması gerekir. Sonrasında avukatlar herhangi bir kuruma bağlı olarak ya da serbest olarak mesleklerini icra edebilirler.

Serbest Avukat Kime Denir?

Merak edilen hususlardan biri de serbest avukat nedir sorusudur. Serbest avukatlar herhangi bir kuruma bağlı olmaksızın görev yapan avukatlardır. Elbette hukuk fakültesini bitirdikten sonra stajlarını tamamlamış ve yaşadıkları bölgenin barosuna kayıt yaptırmış olan avukatlardır. Fakat herhangi bir kurum adına avukatlık yapmak yerine serbest olarak mesleklerini yerine getirmeyi tercih ederler. Bu durumda serbest avukat olarak anılırlar.

Serbest Avukatların Mesleki İş Alanı Nelerdir?

Serbest avukatların meslek alanı oldukça geniş. İş ve dava takibi yapabilirler. Herhangi bir konuda uyuşmazlıkların doğduğu aşamada, mahkeme aşamasında ve hakların teslim edilmesi aşamasında kişi ve kurumların haklarını savunabilirler. Serbest avukatlar aynı zamanda hukuki alanlarda hakemlik, arabuluculuk ve danışmanlık görevlerini de yerine getirebilirler. Elbette tüm bu görev alanlarıyla ilgili mesleki tercihlerini kendileri yapabilir.

Avukatlar mesleklerinde herhangi bir hukuk alanında uzmanlaşmayı ve sadece bu alanda görev yapmayı tercih edebilirler. Ancak kendi isteklerine bağlı olarak farklı alanlarda görev almayı ve her konuda mesleki bilgilerini zenginleştirmeyi de tercih edebilirler. Bir avukat okulundan mezun olduktan sonra sadece vergi davalarına bakmayı tercih edebilir. Ya da tercihini sadece aile mahkemesi davalarında görev almaktan yana kullanabilir. Serbest avukatların bir bölümü herhangi bir alanda uzmanlaşmayı tercih ediyor. Ancak her konuda, her türlü davayı kabul edebilen serbest avukatların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla.