Gün Aşımı Nedir?

Gün Aşımı Nedir?

Normal bir gebelik için belirlenmiş olan doğum aralıkları 38. ile 42. haftalar arasındadır. Bu zaman süreci içerisinde gerçekleşmemiş olan doğumlara ve 42. haftanın üzerine çıkan doğumlara gün aşımı adı verilmektedir. Gün aşımının meydana gelmesi ve doğumun gerçekleşmemesi bebeğin kendi kendisine doğmasına yol açabilir. Ancak bu durum sonucunda meydana gelebilecek olan olumsuzluklar da göz önünde bulundurulmalıdır. Gün aşımı nedir ve nedenleri nedir, detaylı bir şekilde incelemeye devam edelim.

Gün Aşımının Nedenleri Nelerdir?

Gün aşımı problemi hamilelerin %10’luk kısmında meydana gelebilen bir durumdur. Ancak gün aşımı sorunu genellikle anne adaylarını adet takvimlerinin hatalı olmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Ciddi gün aşımı sorunlarının başlıca sebepleri arasında ise fetus içerisindeki beyin gelişiminin durması ve fetusun böbrek üstündeki bezlerinde büyümenin meydana gelmesi yer almaktadır.

Fetal ve enzim bozuklukları da doğumun gecikmesine yol açabilir. Daha önceki gebeliklerinde gün aşımı yaşamış olan anne adaylarının tekrardan bu sorun ile karşılaşma oranları ise son derece yüksektir.

Gün Aşımında Bebeklerin Yaşadıkları Sorunlar Nelerdir?

Normal gebelik yerine gün aşımı ile dünyaya gelen bebekler gebelik döneminde ve doğum sırasında belli başlı birtakım tehlikeler ile karşı karşıya kalabilirler. Bu tehlikeler uteroplasental ünitesinin işlevini ufak ufak kaybetmesi şeklinde kendisini gösterir. Besin alma sıkıntısı yaşayan bebekler ilk sıkıntılarını bu türde yaşamaya başlarlar.

Bebeğe doğru giden besin ve oksijenin yetmezliği meydana geldiği zaman zor durumda kalan bebeğiniz dışkısını yapabilir ve daha fazla besinsiz kalması sebebiyle bu maddeleri yutmaya başlayabilir. Bu sebeplerden dolayı ise bebeklerde kimyasal zatüre gibi hastalıklar meydana gelebilir. Gün aşımı aynı zamanda bebeklerin normal kilosunun altında olmalarına ve hızlı bir şekilde kilo kaybetmelerine de yol açabilir.