Tarım Kredisi Nasıl Alınır?

Tarım Kredisi Nasıl Alınır?

Tarım kredileri, son yıllarda pek çok banka tarafından desteklenen işkolları arasında yer alıyor. Ülkemizde bu tür kredileri alabileceğiniz pek çok farklı banka da bulunuyor. Eski dönemlerde yalnızca Ziraat Bankası tarafından verilen kredilerden artık tüm çiftçiler farklı bankalardan yararlanabiliyorlar. Peki, tarım kredisi nasıl alınır diye merak ediyorsanız yazımızın devamında bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Devlet tekelindeki Ziraat Bankası dışında bu kredileri alabileceğiniz bankalar arasında Denizbank yer alıyor. Kredilendirme dönemlerinde resmi çiftçiliğe bakan bu banka Çiftçilik Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerindeki kayıtlara göre gelir hesaplamaktadır. Denizbank Tarım Bankacılığı tarafından yapılan çalışmalar sayesinde çiftçilerin 1 dönüm ektikleri ürünün rakamsal değerleri sisteme girilir. Daha sonra ne kadar net gelir elde edildiği hesaplanır.

Türkiye’nin dört bir yanında yer alan Ziraat Odaları çiftçilik birlikleri ve kooperatifleri de hayvancılık kredileri de sunmaktadır. Çiftçilerin gelir hesapları yapıldıktan sonra gelir üzerinden kredi alma imkânına sahip olabiliyorsunuz.

Yıldan Yıla Ödeme Planı Mümkün mü?

Tarım kredisi başvurularında ÇKS, Çiftçilik Belgesi, Hayvan İşletme Belgesi, Tapu Fotokopileri ve Ruhsat Fotokopileri sizlerden istenmektedir. Hayvancılık ile ilgilenen çiftçilerden ise Hayvan İşletme belgesi talep edilmektedir. Süt hayvancılığı ile ilgileniyorsanız son 2 ayınıza ait olan süt faturası da talep edilir.

Tarım kredilerindeki ödeme planları, genellikle ürünlerin hasat zamanlarına denk düşer. Hasat döneminden sonraki satış süreçlerindeki ödemeler çiftçilerin ödeme planlarını ortaya çıkartır. Çiftçilik kredisindeki en önemli avantaj ödeme planının yıldan yıla yapılabilmesidir.

Banka notu, tarım kredilerinde de tüm kredilerde olduğu gibi önemlidir. Geçmiş dönemlerde bankalar ile aranızdaki ilişkiler olumlu ise tarım kredisi almaya hak kazanabilirsiniz. Bankaların kara listesinde olmayan ve banka notu pozitif olan tüm kişiler gerekli evraklar ile tarım kredisi alabilirler.